torsdag 21 oktober 2010

Lagom är bäst, ingen protest?


Vi nordbor är så försiktiga, hänsynsfulla och tillknäppta. Ändå tror vi att vi är bäst på allt. På rättvisa, demokrati, jämlikhet och barnuppfostran. Men jag tror det handlar om något slags mindervärdeskomplex. Vår del av världen är en så liten del av världen. Vad är det som säger att vi vet bäst?

Vi får inte sticka ut. Man får inte skratta för högt och absolut inte rått, speciellt om man är kvinna. Man får inte vara för högljudd och prata för högt. Vad man absolut inte får är att vara för "privat". Det blir pinsamt. Folk blir illa berörda. Man vill inte veta hur du har det eller hur du känner. Man får inte visa för mycket känslor eller säga "älska" i onödan. Älska är ett alldeles för starkt ord att använda till vardags. Det ska man bara säga om man "verkligen" menar det. Man får inte svära, knappt ens om man är förbannad. Man får inte bli för förbannad heller. Speciellt inte om det är oproportionerligt till vad det handlar om. Det är inte mänskligt. Nej känslor och privatliv ska man helst behålla för sig själv. Man ska inte sitta för nära någon och absolut inte ta på varandra i onödan. Om man "verkligen" inte menar det. Inte visa för mycket, men heller inte för lite. Då gör man "fel".

Jaa, vad är vi rädda för här uppe i norden? Lite hetta, lite värme? På sydligare breddgrader där temperament, känsloutbrott och prat om privatsaker är mer tillåtet så är det tydligen inte lika vanligt att gå till terapeut eller psykolog. Ja, ser ni sambandet? Där snackar man med alla om allt. Man får ur sig och man får reaktioner, respons på sitt yttrande eller handlande. Om man får ett negativt mottagande har man ju ändå något att ta ställning till. Något att fundera över. Man har ju ändå fått något tillbaka och lättat på hjärtat.

Det här klassiska ordet "lagom" som vi skäms lite över är verkligen typiskt oss nordbor. Det har inte lämnat oss. Vi har inte lagt det på hyllan. Vi anammar det fortfarande i allra högsta grad. Inte för mycket och inte för lite. Lite mittemellan. Mellanmjölk och Bregott mellan och Lätt och Lagom är ju väldigt skönt. Inte för fett och inte för torftigt. Då kan man gå säker. Då har man inte gjort helt fel. Men varför inte bestämma sig? Ska du ha fett eller magert din Svenne?! Ska du ha eller inte ha kärnkraft eller EU?! Ska Moderaterna eller Folkpartiet stå för vad de tycker? Nej det blir en allians istället. Säkrast så. Lite lagom sådär.

Nej fram för lite känsloyttringar för fan! Svär när du är förbannad. Kramas och pussas när du älskar vem det än är. Jag är intresserad av dig och ditt privata. Om jag inte är det visar jag det! Eller säger det. Puss på dig!!!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar